Moderna byggföretag frigör arbetande kapital genom att hyra sig fria.
Att hyra eller leasa maskiner ökar lönsamheten
Att starta en byggfirma, eller att gå från liten enmansfirma till större bolag är förenat med svett, slit och, ofta, stora kostnader. Lokalhyra, löner och inte minst maskiner och verktyg kostar pengar, pengar som en entreprenör inte alltid har i bakfickan. Ett sätt att förverkliga drömmen om egen eller större firma – eller att öka företagets lönsamhet – kan vara att hyra in personal i stället för att anställa samt att hyra eller leasa verktyg och maskiner istället för att köpa och binda kapital.
Lägg inte pengarna på maskiner som står still
Det finns flera bra anledningar till att inte satsa hela sitt start- eller expansionskapital på att köpa nya maskiner och verktyg.
– Om man inte använder sina maskiner varje dag kan det vara smart att hyra dem, säger Marcus Solsnaes som är marknadschef på Renta, en snabbväxande maskinuthyrare med depåer i hela södra Sverige.
Som exempel tar han kap och gersåg, en absolut nödvändighet för hantverkaren. Men det är kanske inte alla dagar den behövs och att då lägga flera tusen kronor på en maskin som står still känns ganska osmart.
– Men det är klart, använder man kap och gersågen varje dag, då kan det vara en idé att äga den. Jämför med en skruvdragare, den använder man för det mesta varje dag. En investering som inte arbetar är ingen bra investering, därom råder ingen tvekan.
” Vi har en kund som startade byggfirma och som bestämde sig för att inte köpa ett enda verktyg, inte ens skruvdragaren.”
Marcus Sölsnaes, marknadschef
Enklare att debitera slutkunden för maskinen och inte bara arbetskraften
Anledningen som företagaren uppgav för sitt beslut var dels den att han ville arbeta med ständigt fräscha maskiner. Dels en helt annan och kanske förbisedd orsak var också att han genom att hyra sina maskiner även kunde ta ut kostnaden för den från kunden.
– Äger du din kap och gersåg kan det vara svårt att argumentera för att kunden ska betala för maskinen. Men tänk på hur ett grävjobb debiteras, grävmaskinisten kostar en viss summa per dag och sen kostar grävmaskinen ett visst antal tusenlappar per dag.
Den som hyr sina maskiner kan sålunda lättare påvisa kostnaden för sin kund och slipper därför både ”kapitalsvinn” och tråkiga diskussioner.
Alltid fräscha verktyg
Vi nämnde det där med ständigt fräscha maskiner ovan. Och det är ju inte så konstigt. Fräscha och fungerande maskiner vill alla ha.
Det går knappast ens att överdriva vikten av att ens arbetsredskap fungerar. För finns det något värre än en skruvdragare som inte drar skruvar? Eller när kapsågens klinga blivit slö? Det ska bara fungera. Punkt. Att slippa frustrationen över icke fungerande verktyg är ännu en anledning att överväga maskinuthyrarens depå framför verktygsbutiken.
– Vårt mål är att göra det smidigt, enkelt och tillgängligt för våra kunder, säger Marcus Sölsnaes och hänvisar till www.renta.se för att komma igång.
Faktaruta Renta
- Startades: I Finland 2015, kom till Sverige 2018
- Antal depåer i Sverige: Finns på 73 orter, från Skåne till Värmland
- Antal anställda: 26 personer
- Omsättning: ca 1 miljard
- Mer om Renta: renta.se
Fler artiklar i denna artikelserie
Relaterade artiklar
Att kunna separera hemmet från arbetet är för många en stark anledning att återgåLäs mer
Vad kostar det att hyra en kompressor? Vilka maskiner har vi inne på projektet?Läs mer